Mire való az étrend-kiegészítő?


Étrendkiegészítő1

Az étrend-kiegészítő bár szabályozását tekintve élelmiszernek minősül, nem az élelmiszerek helyettesítője, emellett betegségek gyógyítására, panaszok önálló kezelésére sem alkalmas. Ezért ilyen célokra vagy hatásokra hivatkozva reklámozni, árusítani nem is szabad őket.

Az étrend-kiegészítő rendeltetése „kizárólag” annyi, hogy az egyes tápanyagok beviteléhez segítséget nyújtson a fogyasztók számára. Pozitív élettani hatást elérhetünk ugyan szedésükkel, de ezek a hatások kizárólag a készítményben található tápanyagok beviteléhez kötődnek, és nem az egyes készítmények saját „érdemei.”


Hogyan lehet forgalomba hozni
az étrend-kiegészítőket?


Étrendkiegészítő2

Az étrend-kiegészítőket előzetesen nem kell ugyan engedélyeztetni, de a gyártónak a forgalmazás megkezdését megelőzően be kell jelenteni az adott terméket a hatóság felé (OÉTI). Nem szükséges klinikai vizsgálatokkal igazolni a hatásosságot, hiszen a termék hatása a benne lévő tápanyagok emberi szervezetben betöltött pozitív szerepéhez kötődik, azt ugyanakkor biztosítani kell, hogy a megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyeket a címke feltüntet.
Bár az étrend-kiegészítők gyártásához és forgalmazásához nem köthetőek olyan szigorú szabályok, mint a gyógyszerekhez, de az összetételt és a minőséget, illetve esetenként a gyártóhelyeket a hatóság rendszeresen ellenőrzi a forgalomban lévő készítmények esetén. Emellett vannak gyártók, akik hasonlóan szigorú minőségbiztosítási szabályok mellett gyártják az étrend-kiegészítőket, mint a gyógyszereket. A hatóság a minőség és az összetétel mellett azt is ellenőrzi, hogy a címke megfelel-e a jogszabályi követelményeknek (konkrét tápanyaghoz köthető, engedélyezett hatásokat állít-e a gyártó az összetevőkről, feltüntette-e a napi ajánlott beviteli érték %-ában is az összetevők mennyiségét stb.). 


Hol kaphatók 
az étrend-kiegészítők?


Étrendkiegészítő3

Az étrend-kiegészítő készítmények - amelyeket sokszor a köznyelvben táplálék-kiegészítőként is emlegetnek – gyógyszertárakban, drogériákban, nagyobb élelmiszer-kereskedő láncoknál egyaránt megtalálhatóak és megvásárolhatóak.