Mennyi az annyi?

Az ajánlott vitaminbeviteli szintek megállapításakor figyelembe veszik a biokémiai folyamatokhoz feltétlenül szükséges mennyiségeket, a vegyületekkel végzett gyógyszertani vizsgálatokat, nagy létszámú felméréseket és még számos szempontot.

Az ajánlott dózis kiszámításánál fontos szerepe van a becsült átlagos szükséglet értéknek (estimated average requirement, EAR): ez az a mennyiség, amely a népesség felének vitaminszükségletét biztosítja. Ebből számítják az ajánlott napi bevitelt (korábban Recommended Daily Allowance [RDA], újabban Nutritional Reference Value, [NRV]).


Mit jelent az étrend
kiegészítőkön használt NRV felirat?


Sajt, répa, tojás, hús

Az NRV az a szükséges átlagos napi bevitel, ami a legtöbb egészséges felnőtt embernél eleget tesz a tápanyag beviteli követelményeknek. Számításának módja országonként eltérhet, hazánkban jelenleg az EU 2011 ben meghatározott felnőtt értékei az irányadók.

Mivel lényeges, hogy senkinél ne alakulhasson ki vitaminhiány (még az átlagnál nagyobb vitaminigényűeknél sem), az ajánlott beviteli szinteket az átlagos népességi követelményeknél magasabbnak számítják. 

Az NRV számok nem azt jelentik, hogy az ajánlott mennyiségeket minden nap el kell fogyasztani, hanem az átlagos bevitelt mutatják egy hosszabb időtartamon keresztül.
 


Mit tudunk meg az NRV
értékekből ?


gyümölcsök

Az NRV értékek az új tudományos ismereteknek megfelelően változhatnak. A D-vitamin ajánlott napi adagjáról például 2012 ben született egy, a nemzetközi irányelveket is figyelmembe vevő magyar szakmai ajánlás

Az NRV értékek alapján hasonlíthatók össze a multivitamin készítmények. Ezek zöme étrend kiegészítőként van forgalomban, amelyek esetén jogszabály írja elő, hogy az adott mikrotápanyag mennyiségét az NRV%-ában is fel kell tüntetni, illetve hogy a napi adag legalább az NRV 15%-ának megfelelő mennyiséget kell, hogy tartalmazzon.

A legfelső biztonságos beviteli szint tolerable upper intake level, UL), az a maximális mikrotápanyag mennyiség, amely napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, ártalmas hatást. Ezeket az értékeket tudományos adatokon alapuló kockázatbecsléssel határozzák meg. Hatósági álláspont szerint semelyik étrend kiegészítő napi adagjában semelyik összetevő nem lehet jelen az UL-t meghaladó mennyiségben.
 

Forrás

Forrás: Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok (Akadémiai Könyvkiadó 2011 ISBN: 9789630591645)
https://www.ogyei.gov.hu/ nrv_es_ul_ertekek/
http://akademiai.com/ doi/pdf/10.1556/OH.2012.29410