Tények, tévhitek


Legenda

 
A vitaminok energiával töltenek fel
 

Tény


A vitaminok maguk nem energiaforrások (nincs energiatartalmuk), de szükségesek ahhoz, hogy a bevitt étel az emésztés és lebontás során energiává alakuljon át: nélkülük nem vagy csak nagyon lassan mennének végbe az energiatermelő anyagcsere-folyamatok (pl. a szénhidrátok, fehérjék, zsírok lebontása).


Legenda

 
Egyeseknek rengeteg vitaminra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek.
 

Tény


Tény: Egészségmegőrzéshez elegendő a tudományos kutatásokon és számításokon alapuló napi ajánlott beviteli értéket elfogyasztani. Ez természetesen életkor és nem szerint vagy például terhesség és szoptatás alatt változhat. Vannak vitaminhiányra hajlamosító állapotok, ezekről bővebben itt olvashatsz.


Legenda

 
A természetes eredetű vitaminok jobbak, mint a vegyi úton előállítottak (szintetikusak).
 

Tény


Testünk nem tudja megkülönböztetni a vitaminokat eredet szerint, magát a vegyületet ismeri fel és hasznosítja. Az, hogy milyen eredetű a vitamin, legfeljebb a felszívódását befolyásolhatja (azaz a bevitt mennyiségnek mekkora része jut el valóban a sejtekhez), de erről sem lehet általánosan kimondani, hogy természetes forrás esetén jobb lenne.


Legenda

 
Minél többet fogyasztunk egy vitaminból, annál jobbat teszünk magunknak.
 

Tény


Tény: Egyes vitaminok túladagolása káros lehet. Erről bővebben itt olvashatsz.


Legenda

 
Pusztán táplálékkal nem lehet bevinni elegendő vitamint és ásványi anyagot.
 

Tény


Tény: Kiegyensúlyozott, egészséges, vegyes táplálkozással hozzájutunk vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Az étrend kiegészítők nem helyettesítik, hanem ahogy nevük is
mutatja csak kiegészíthetik ezt. A táplálékkal bevitt mikrotápanyagoknak az az előnye, hogy velük együtt más, az egészséget támogató anyagokat pl. rostokat is fogyasztunk.


Legenda

 
A pajzsmirigybetegek csak jódmentes étrend kiegészítőket fogyaszthatnak.
 

Tény


A pajzsmirigy működéséhez (hormontermeléséhez) szükség van jódra. A pajzsmirigybetegségeknek csak egy igen szűk köre az, ahol valóban korlátozni kell a jódbevitelt. Ilyen pl. az autoimmun pajzsmirigygyulladás (Hashimoto-kór) és a göbös pajzsmirigy-megnagyobbodás (golyva). Konzultálj endokrinológussal és dietetikussal arról, hogy fogyaszthatsz-e jódtartalmú étrend-kiegészítőt.

A fejlődő magzat pajzsmirigye a terhesség első harmadában még nem képes önálló működésre, teljes mértékben az anyai jódbevitelre (és pajzsmirigyhormonokra van utalva). Ezért terhesség alatt (meg is nő a jódszükséglet ilyenkor!)  különösen fontos a kellő mennyiségben bevitt jód,  aminek az idegrendszer megfelelő működésében van szerepe.
A túladagolás tüneteiről itt olvashat.