Mire való a gyógyszer?


packshot1-image-desktop

A gyógyszerek betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazhatóak, így arra is reklámozhatóak, ugyanakkor csak olyan (gyógy)hatások tulajdoníthatók nekik, amelyeket a velük elvégzett klinikai vizsgálatok alátámasztanak, és bekerültek az adott gyógyszer javallatai közé. A javallatokat a gyógyszer betegtájékoztatója minden esetben tartalmazza. A gyógyszerek bizonyos esetben csak orvosi rendelvényre adhatóak ki gyógyszertárakban, ezeket vényköteles gyógyszereknek nevezzük, azokat a termékeket pedig, amelyek orvosi rendelvény nélkül is megvásárolhatóak, az úgynevezett vény nélkül kapható gyógyszerek.


Hogyan lehet forgalomba hozni
a gyógyszereket?


packshot2-image-desktop

Egy újonnan kifejlesztett gyógyszer csak akkor kap forgalomba hozatali engedélyt, ha a gyógyszerhatóság - a megfelelő létszámú betegcsoportokon végzett vizsgálatokkal – kellőképpen igazoltnak látja, hogy hatásos és biztonságos. 

Ehhez általában több, nagy létszámú, a kérdéses betegségben érintett személyek részvételével végzett gyógyszervizsgálat szükséges. Szigorú szabályok vonatkoznak magára a gyártási folyamatra is, amit a hatóság időről időre ellenőrizhet is.
 


Hol kaphatók a gyógyszerek?


packshot3-image-desktop

Bár egyes vény nélkül kapható gyógyszerek elérhetőek patikán kívül is, a gyógyszerek többsége csak a gyógyszertárban elérhető.